Określ dziedzinę funkcji f a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę p
Jasiu: Określ dziedzinę funkcji f a następnie wyznacz jej pochodną i określ dziedzinę pochodnej
f(x)= 4x+1/2x+1
4 kwi 18:14
4 kwi 18:17
Jasiu: niezbyt rozumiem na tym przykładzie co podałem
4 kwi 18:24
Qulka: czego nie rozumiesz? jak zamienić cyferki?
4 kwi 18:25
Jasiu: co podstawić w jaki sposób i gdzie
4 kwi 18:27
Qulka: rozpisz co Ci się udało policzyć
4 kwi 18:31
Jasiu: f(x)=4x+1/2x+1 = 4x+1'*(2x+1)−(4x+1)*(2x+1)/2x+12
w taki sposób to trzeba zrobić i zamienić zgodnie ze wzorem czy jak ?
4 kwi 18:37
Qulka: przydałoby się parę nawiasów i zjadłeś ' ale o to chodzi
4 kwi 18:39
Qulka: więc zostaje
| 4(2x+1)−(4x+1)•2 | | 2 | |
| = |
| |
| (2x+1)2 | | (2x+1)2 | |
4 kwi 18:41
Jasiu: mógłby mi ktoś pomóc to rozwiązać ? To bym już wiedział jak to zrobić
4 kwi 18:42
Jasiu: ok dzięki Qulka zrozumiałem wszystko już
4 kwi 18:46
Qulka: j.w. to jest kontynuacja Twojego zapisu
4 kwi 18:47