trudne
Jakub: jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 15 stopni. Wykaż, że średnia geometryczna
długości przyprostokątnych jest równa połowie długości przeciwprostokątnej.
4 kwi 18:14
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(ABC)= |
| P(rombu)= |
| c2*sin30o= |
| c2 |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
to: |
| c2=ab ⇒ |
| c=√ab |
| | 4 | | 2 | |
c.n.w.
4 kwi 19:23
Jakub: ehh
w życiu bym na to nie wpadł
zastanawiam się czy nie zrezygnować z pisania rozszerzonej matmy
4 kwi 19:30
Eta:
Trzeba walczyć do końca i nie poddawać się !
Powodzenia
4 kwi 19:34
Jakub: dziękuję
4 kwi 19:45
Mila:

II sposób:
=============== mnożę stronami
| | a*b | |
sin(15)*cos(15)= |
| /*2 |
| | c2 | |
| | a*b | |
2sin(15)*cos(15)=2* |
| ⇔ |
| | c2 | |
c
2=4a*b
=============
4 kwi 21:10
pigor: ..., no właśnie , nic trudnego , bo w mojej szufladzie
widzę coś takiego :
a=csin15o i b=ccos15o ⇒ ab=c
2sin15
ocos15
o ⇔ ab=
12c
2sin30
o ⇔
⇔ ab=
14c
2 ⇒
√ab= 12c i c>0 c.n.w. ...
4 kwi 21:28
Eta:
4 kwi 21:48
Eta:
A ja mam w "szufladach"..... biżuterię
4 kwi 21:50
Mila:
4 kwi 22:02