wykaż, że..
Damian: Wykaż, że jeśli a ∊ R i b ∊ R, to a2 + ab + b2 ≥ 0
4 kwi 18:13
Qulka: np.: policz deltę dla zmiennej a i weź b jako parametr
4 kwi 18:14
PW: Nie znając „teorii funkcji kwadratowej” można popatrzeć tak:
| | 1 | | 1 | |
a2 + ab + b2 = |
| (a2 + 2ab + b2) + |
| (a2 + b2) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (a+b)2 + |
| (a2 + b2) ≥ 0, |
| | 2 | | 2 | |
ostatnia nierówność jest prawdziwa, gdyż oba składniki są nieujemne.
Widać dodatkowo, że równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a = 0 = b (tylko wtedy oba
składniki są zerami).
4 kwi 18:48