Finanse - studia
głąb_kapuściany: Cześć, mam nadzieję, że na tym forum znajdę nie tylko inżynierów, ale też finansistów

Poszukuję łopatologicznego wytłumaczenia zależności i różnic pomiędzy:
− kapitał
− źródło kapitału
− finansowanie
− źródło finansowania
Najlepiej, aby miało to jakieś odniesienie do aktywów i pasywów w bilansie. Wesołych świąt
4 kwi 18:10
PW: Taka jak między wodą a źródłem wody.
Masz złudną nadzieję. Dla matematyka każdy obiekt jest albo pojęciem pierwotnym, albo ma
definicję.
Jeżeli jest pojęciem pierwotnym, to wszyscy wiemy co to jest, nie pytamy o to.
Jeżeli ma definicję, to uczymy się jej (najlepiej na pamięć) i też nie dyskutujemy.
4 kwi 19:00
głąb_kapuściany: Czyli rozumiem, że matematycy na tym forum się nie udzielają, skoro nie mogą ani pytać, ani
dyskutować o żadnym obiekcie.
4 kwi 19:37
PW: Nooooo, dobrze rozumiesz. Po prostu przyjęliśmy tu taką fundamentalną zasadę: o definicjach się
nie dyskutuje. Kto ich nie rozumie, wypada z obiegu.
4 kwi 19:47
5-latek: Definicja :
Pekiem prostych o wierzchoklku A nazywamy rodzine wszystkich prostych do których A
należy (a wiec przechodzących przez punkt A)
O czym chcesz tu dyskutować ?
Należy się po prostu tego nauczyć
Przeciez masz książce podane co oznaczają pojecia takie jak kapital, czy finansowanie.
W każdym zakładzie jest księgowy to mozez podejść i pewnie pokaze CI i wyjasni jak to
przedstawia się w bilansie.
Uwierz mi ze to będzie najlepsza dla Ciebie praktyka Czesc
4 kwi 19:49
głąb_kapuściany: 1) "Pasywa są to źródła finansowania majątku przedsiębiorstwa"
2) "wartość pasywów jest wyższa od wartości zgromadzonego kapitału"
3) "kapitał, to te wszystkie elementy, które występują po stronie
pasywów w bilansie przedsiębiorstwa i stanowią źródło finansowania
składników majątkowych zgromadzonych w przedsiębiorstwie"
4) "termin źródła finansowania jest kategorią o szerszym zakresie znaczeniowym niż pojęcie
kapitał"
1) Pasywa = źródła finansowania
2) Pasywa > kapitał
3) Pasywa = kapitał
4) źródła finansowania > kapitał
Nie chciałem dyskutować. Chciałem właśnie definicję, aby nie wypaść z obiegu. Te definicje,
które znalazłem wg. mnie wykluczają się z matematycznego punktu widzenia.
4 kwi 21:31
Qulka: 2) nie jest definicją
4 kwi 21:36
Qulka: 4) też nie jest definicją
4 kwi 21:37
Qulka: Kapitał − termin oznaczający zasoby trwałe (majątek, środki, aktywa)
Do kapitału fizycznego należą przedmioty materialne (maszyny, urządzenia, środki transportu,
wyposażenie), a do niewidocznego – nakłady o charakterze niematerialnym (patenty, licencje,
znak firmowy, reputacja firmy, kapitał ludzki). Tak zdefiniowane formy kapitału są wykazywane
w bilansie przedsiębiorstwa po stronie aktywów jako „majątek”, natomiast termin „kapitał” w
dosłownym rozumieniu tego słowa jest stosowany do określania źródeł finansowania tego majątku,
czyli jego odwrotnej strony i wykazywany jest po stronie pasywów bilansu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapita%C5%82_%28ekonomia%29
4 kwi 21:43
Qulka: Pasywa to termin księgowy oznaczający źródło pokrycia majątku przedsiębiorstwa.
4 kwi 21:43