pochodna
Jakub: mógłby mi ktoś jasno wytłumaczyć to zadanie?
parabola o równaniu y=x2+bx+c jest styczna do prostej o równaniu y=x w punkcie P=(1,2014).
wyznacz współczynniki b i c.
4 kwi 16:58
Janek191:
To zadanie było tu x razy
4 kwi 16:59
Qulka: b=2012 c=1
4 kwi 17:00
Qulka: bo y'=2x+b więc 2014=2+b a potem c=2014−1−b
4 kwi 17:01
Jakub: proszę o wytłumaczenie...
wiem że było ale mam jakieś zaćmienie i nie mogę zrozumieć tych rozwiązań...
innym wyszło b=2014, c=−1
4 kwi 17:02
Qulka: policz pochodną
4 kwi 17:04
Jakub: pochodna to 2x+b
4 kwi 17:04
Qulka: teraz wstaw współrzędne punktu styczności
4 kwi 17:05
Jakub: i ta pochodna jest w punkcie xo(1,2014)
czyli wystarczy podstawić i tyle?
4 kwi 17:05
Qulka: tak
4 kwi 17:07
Jakub: ok dzięki,
| | 1 | |
mam jeszcze problem z tym zadaniem: wyznacz największą wartośc funkcji f(x)= |
| (1+3cos2x) |
| | 6 | |
| | 1 | |
wyznaczyłem pochodną: |
| *6cosx teraz trzeba przyrównać do 0, czyli wychodzi cosx=0 |
| | 6 | |
czy tak ma być?
4 kwi 17:08
Qulka: pochodna z cos2x to 2cosxsinx bo to funkcja złożona
4 kwi 17:10
Qulka: a nie prościej że max cosx to 1 więc (1•3+1)/6=2/3
4 kwi 17:11
Jakub: no w sumie tak też można
4 kwi 17:13