równania i nierówności
Spirit: Eh, więc tak.
1)"Uzasadnij, że jeżeli parametr c jest większy od 0, to równanie 2x
2 + bx − c = 0 ma
dokładnie dwa
rozwiązania".
I ewentualnie drugie i będę wniebowzięty, naprawdę

2)"Obwód dużego koła jest trzy razy większy od obwodu małego koła. Suma pól tych kół jest równa
40π. Wyznacz długość promieni tych kół."
4 kwi 16:46
Janek191:
z.1
Δ = b2 − 4*2*(−c) = b2 + 8 c > 0 ⇔ c > 0 bo b2 ≥ 0
4 kwi 16:48
Qulka:
c>0
−c<0
−4•2•(−c)>0
b2+(−4•2•(−c))>0
Δ>0
więc ma 2 rozwiązania
4 kwi 16:48
MathGym: π9r2+πr2=40π
obicz r i masz gotowe
4 kwi 16:50
Qulka: pole dużego = 9•Pole małego
mały ma r=2 duży R=6
4 kwi 16:50
Janek191:
2π R = 3*2π r / : 2π
R = 3 r
π R2 + π r2 = 40 π / : π
R2 + r2 = 40
9 r2 + r2 = 40
10 r 2= 40
r2 = 4
r = 2
R = 3*2 = 6
4 kwi 16:50
Spirit: Dzięki wielkie jeszcze raz, dzięki wam skończyłem kolejny dział repetytorium.

Eh, teraz już
tylko 6... No nic, najwyżej zasięgnę jeszcze u was rady.
4 kwi 16:56