...
anna: Mam takie pytanie
Z rownania tryg. wyszly mi rozwiazania
x= kπ lub x= π\4 + kπ
Jak odczytac xo
4 kwi 16:37
Qulka: a co to xo?
4 kwi 16:38
anna: Rozwiazanie rownania
4 kwi 16:44
Qulka: jakiego?
4 kwi 16:46
anna: Cos2x −cos(2x+π/2)=1
4 kwi 16:47
anna: ?
4 kwi 16:53
Qulka: no to te iksy które wypisałaś na początu są rozwiązaniem tego równania
4 kwi 16:59
anna: Nie rozumiem za bardzo dlaczego xo =5/4π
4 kwi 17:01
Qulka: a co masz jeszcze w treści zadania?
4 kwi 17:02
Ajtek:
| π | | 5π | |
| +kπ= |
| dla k=1, wszystko jest okej. |
| 4 | | 4 | |
4 kwi 17:05
anna: Dlaczego założenie k=1 ? I brane jest tylko drugie rozwiazanie ?
4 kwi 17:12
Qulka: dlatego pytam Co masz w TREŚCI zadania
4 kwi 17:14
Ajtek:
No faktycznie
Qulka, może jakiś przedział jest podany, w którym rozpatrujemy tą funkcję

.
4 kwi 17:16
anna: Xo nalezy do przedzialu (0,2π)
4 kwi 17:16
Qulka: to są trzy π/4, π, 5π/4
chyba ze to pytanie testowe i jest: który z danych jest rozwiązaniem

bo nam tak cyka te zadanie że tylko sentyment do imienia powoduje że tu jeszcze zaglądam
4 kwi 17:19
anna: Ok, dzieki
4 kwi 17:28
anna: A mozesz wytlumaczyc w jaki sposob to odczytac ? Te rozwiazania
4 kwi 17:37
Qulka: wstawiasz za k kolejne liczby całkowite i sprawdzasz czy jeszcze mniejsze od 2π
4 kwi 17:38
anna: Dzieki wielkie
4 kwi 17:41
4 kwi 18:15