4 kwi 16:30
ALA123: I JESZCZE 3
4 kwi 16:30
Qulka: 11 pomnóz przez x na jedną stronę i delta
3 nadal D bo − • − jest +
4 kwi 16:37
Metis: Ala nie chce Ci się przepisać?
4 kwi 16:38
ALA123: Tam wystarczy przybliżyć
4 kwi 16:42
4 kwi 16:42
4 kwi 16:43
ALA123: zad. 11 robię tak:
x
2+a/x=8 /*x
x
2+a−8x=0
x
2−8x+a=0
Δ=64−4a
Δ>0
64−4a>0
−4a>−64 /:(−4)
a<16
i wtedy mi wychodzi, że a ∊ (−
∞ ; 16 ) czyli odp B a musi wyjść a
4 kwi 16:53
ALA123: zad. 11 robię tak:
x
2+a/x=8 /*x
x
2+a−8x=0
x
2−8x+a=0
Δ=64−4a
Δ>0
64−4a>0
−4a>−64 /:(−4)
a<16
i wtedy mi wychodzi, że a ∊ (−
∞ ; 16 ) czyli odp B a musi wyjść a
4 kwi 16:53
Qulka: bo musisz do tego co masz uwzględnić że nie można dzielić przez 0 skoro x jest w mianowniku to
0 trzeba wyjąć z rozwiązań
4 kwi 16:56