silnia
michał: ile dzielników ma liczba 5!+6!+7!
4 kwi 16:18
Qulka: 1•2•3•4•5•(1+6+7) =1•2•3•4•5•14=24•3•5•7
ma 40 dzielników
4 kwi 16:21
Janek191:
= 5 !*( 1 + 6 + 42) = 5 !*49 = 1*2*3*4*5*7*7
Wypisz dzielniki :
4 kwi 16:22
michał: a nie jest to 5!(1+6+42)

w odpowiedziach jest napisane że ma wyjść 48 dzielników
4 kwi 16:23
Janek191:
@ Qulka
Coś Ci się pomyliło
4 kwi 16:23
Qulka: widzisz Michał i po co pytasz skoro wiesz
4 kwi 16:26
michał: to dzielnikami są 1,2,3,4,5,49,6,8,10,98,12,20,15,147,196? ale to i tak za mało
4 kwi 16:26
Qulka: jak edytuję to zapominam co liczę

pisanie to największa katorga

1•2•3•4•5•(1+6+42) =1•2•3•4•5•49=2
3•3•5•7
2
więc 4•2•2•3=48 dzielników
4 kwi 16:28
Qulka: wykładniki z liczb pierwszych każdy +1 (bo od zera) mnożone przez siebie
4 kwi 16:29
michał: dobra,czaje wielkie dzieki
4 kwi 16:30