matematykaszkolna.pl
graniastosłupy Aga: Proszę o pomoc, zależy mi na tym, żeby te zadania wytłumaczyć... Próbowałam robić sama, ALE NIE ROZUMIEM ICH... Proszę o wytłumaczenie bo nic nie rozumiem, a mam semestr zaliczać.A dawno miałam matematykę Zadanie 1. Suma miar kąta środkowego i czterech kątów wpisanych, opartych na tym samym łuku co kąt środkowy, jest równa 312°. Oblicz miary tych kątów. Zadanie 2 Uzasadnij, że pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu r jest dwa razy mniejsze niż pole kwadratu opisanego na tym okręgu. Zadanie 3 Pole trapezu równoramiennego jest równe 39√3𝑐𝑚2. Ramię długości 6√3𝑐𝑚 tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 30°. Oblicz obwód L trapezu i długość d przekątnej trapezu. Zadanie 4 Wykaż, że pole P równoległoboku o bokach a i b oraz kącie ostrym α między nimi określone jest wzorem P = ab sin α. Zadanie 5 Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o długościach dwóch boków odpowiednio 7 i 10 oraz kącie między nimi 40°. Oblicz objętość V graniastosłupa, wiedząc, że jego wysokość ma długość 13. Wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku. Zadanie 6 W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 10. Przekątna ściany bocznej graniastosłupa jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem α miary 30°. Oblicz objętość V graniastosłupa. Zadanie 7 Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe sumie pól obu podstaw. Wyznacz sinus kąta α nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej. Zadanie 8 Ściany boczne prawidłowego ostrosłupa trójkątnego są trójkątami prostokątnymi. Oblicz miarę kąta α między płaszczyzną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy. Wynik podaj z dokładnością do 1°. zadanie pierwsze zrobiłam sama miary kątów wpisanych mają po 52 stopnie emotka
4 kwi 16:17
Aga: zadanie 4 też zrobiłam wyjście ze wzoru P=A*H sinα=h/b h=b*sinα
4 kwi 16:21
4 kwi 16:22
Aga: zadanie 3 też zrobiłam obwód trapezu =26+12pierwiastek z 3 długość przekątnej =14 cm mam nzdzieję żę dobrze zrobiłam
4 kwi 16:24
5-latek: Zadanie 5 Vgr= Pp*H W podstawie masz trojkat
 1 
masz dane dwa boki i kat miedzy nimi wiec Pp=

a*b*sinα sin40 znajdz w tablicach
 2 
4 kwi 16:28
Aga: wymik mi wyszedł w zadaniu 5. P=2,5712 a V=33,4256 i zaokrąglony wynik to 33,4 mam nadzieje że dobrze obliczyłam
4 kwi 17:01
Aga: w zadaniu 6 zrobiłam tak hp=53 Pp= 253 a V=Pp *h=375 − dobrze
4 kwi 17:28