graniastosłupy
Aga: Proszę o pomoc, zależy mi na tym, żeby te zadania wytłumaczyć... Próbowałam robić
sama, ALE NIE ROZUMIEM ICH... Proszę o wytłumaczenie bo nic nie rozumiem, a mam semestr
zaliczać.A dawno miałam matematykę
Zadanie 1.
Suma miar kąta środkowego i czterech kątów wpisanych, opartych na tym samym łuku co kąt
środkowy, jest równa 312°. Oblicz miary tych kątów.
Zadanie 2
Uzasadnij, że pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu r jest dwa razy mniejsze niż pole
kwadratu opisanego na tym okręgu.
Zadanie 3
Pole trapezu równoramiennego jest równe 39√3𝑐𝑚2. Ramię długości 6√3𝑐𝑚 tworzy z dłuższą
podstawą kąt o mierze 30°. Oblicz obwód L trapezu i długość d przekątnej trapezu.
Zadanie 4
Wykaż, że pole P równoległoboku o bokach a i b oraz kącie ostrym α między nimi określone jest
wzorem P = ab sin α.
Zadanie 5
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o długościach dwóch boków odpowiednio 7 i 10 oraz
kącie między nimi 40°. Oblicz objętość V graniastosłupa, wiedząc, że jego wysokość ma długość
13. Wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
Zadanie 6
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 10. Przekątna ściany
bocznej graniastosłupa jest nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem α miary 30°.
Oblicz objętość V graniastosłupa.
Zadanie 7
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe sumie pól obu
podstaw. Wyznacz sinus kąta α nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
bocznej.
Zadanie 8
Ściany boczne prawidłowego ostrosłupa trójkątnego są trójkątami prostokątnymi. Oblicz miarę
kąta α między płaszczyzną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy. Wynik podaj z dokładnością do
1°.
zadanie pierwsze zrobiłam sama miary kątów wpisanych mają po 52 stopnie
4 kwi 16:17
Aga: zadanie 4 też zrobiłam
wyjście ze wzoru P=A*H
sinα=h/b h=b*sinα
4 kwi 16:21
4 kwi 16:22
Aga: zadanie 3 też zrobiłam
obwód trapezu =26+12pierwiastek z 3
długość przekątnej =14 cm
mam nzdzieję żę dobrze zrobiłam
4 kwi 16:24
5-latek: Zadanie 5
V
gr= P
p*H
W podstawie masz trojkat
| | 1 | |
masz dane dwa boki i kat miedzy nimi wiec Pp= |
| a*b*sinα sin40 znajdz w tablicach |
| | 2 | |
4 kwi 16:28
Aga: wymik mi wyszedł w zadaniu 5. P=2,5712 a V=33,4256 i zaokrąglony wynik to 33,4
mam nadzieje że dobrze obliczyłam
4 kwi 17:01
Aga: w zadaniu 6 zrobiłam tak hp=5
√3 Pp= 25
√3 a V=Pp *h=375 − dobrze
4 kwi 17:28