zadania z wartością bezwzględną
Monisiak: Witam, jak się rozwiązywało zadnia z wartością bezwględną tego typu?

3−|4−x|=2x
|2−x|=x−1
Proszę o pomoc
4 kwi 16:07
Monisiak: W tym pierwszym podpunkcie wyszło mi:
3−|4−x|=2x
−|4−x|=2x−3 /*−1
|4−x|=−2x+3
4−x=−2x+3 v 4−x=2x−3
x=−1 v −3x=−7 <=> x=7/3
A odp to samo −1
4 kwi 16:11
5-latek: Sprawdz rozwiązania
4 kwi 16:13
Benny: 3−2x=|4−x|
3−2x>0
4−x=3−2x lub 4−x=2x−3
4 kwi 16:14
Monisiak: ahaaaa Dziękuję Benny
4 kwi 16:14
Benny: Pamiętaj, że wartość bezwzględna nie może być liczbą ujemną
4 kwi 16:16
Monisiak: A jak mamy 1−|x+5|=x To przerzucamy 1 na prawą stronę?
wtedy by wyszło,że x −1 ≥0
x≥1
I poza tym czy to nie powinno być "≤;≥" od zera zamiast ">'<" od zera? Tzn mniejsze LUB równe
zamiast tylko mniejsze od zera?
4 kwi 16:54
Benny: "≥"
źle tam zapisałem
1−|x+5|=x
1−x=|x+5|
1−x≥0
x≤1
4 kwi 17:13