Oblicz granice jednostronne
kamikadze: 2x−1 dla x<2
Dana jest funkcja f(x)=
x+1 dla x≥2
Oblicz granice jednostronne tej funkcji w punkcie x0=2.
Czy funkcja f ma granicę w tym punkcie? Jeśli tak, wyznacz ją.
4 kwi 15:46
Ajtek:
No i w czym problem?
4 kwi 15:51
kamikadze: Chciałbym zobaczyć rozwiązanie i je przeanalizować, bym umiał rozwiązywać takie zadania?
4 kwi 15:58
Qulka:
lim 2x−1 =2•2−1=3
f(2)=2+1=3
ma granicę = 3
4 kwi 15:59
Janek191:

Ta granica jest równa 3.
4 kwi 16:00
kamikadze: ok dzięki wielkie
4 kwi 16:08
Janek191:
lim 2 x − 1 = 2*2 − 1 = 3
x→2−
lim x + 1 = 2 + 1 = 3
x→ 2+
oraz f(2) = 3
4 kwi 16:11
Qulka: drugiej granicy nie liczysz bo przedział jest zamknięty więc wstawiasz po porostu x=2
4 kwi 16:16