pierwiastki
marcel: zapisz liczbę √7+4√3−√7−4√3 w postaci pierwiastek 6 stopnia z n
4 kwi 15:44
Janek191:
To zadanie było już x razy
4 kwi 15:45
marcel: gdybym widział , albo wiedział jak rozwiązać nie pisałbym o pomoc

no ale dobrze wiedzieć ,
że było ^^
4 kwi 15:47
5-latek: =
6√123
4 kwi 15:49
Janek191:
7 + 4√3 = ( 2 + √3)2
7 − 4√3 = ( 2 − √3)2
więc lewa strona jest równa
L = √ 7 + 4√3 − √ 7 − 4√3 = 2 + √3 − ( 2 − √3) = 2√3
4 kwi 15:52
5-latek: Witam
Janku 
Zyczenia zrowych i wesołych Swiat wielkanocnych dla Ciebie i całej rodziny
4 kwi 15:54
Janek191:
Dziękuję serdeczne . Również życzę wszystkiego najlepszego
4 kwi 15:56
marcel: dziękuję bardzo i dołączam się do życzeń
4 kwi 15:56
5-latek: Marcel masz 2√3 wiec wciągnij 2 pod pierwiastek i rozszerz go do stopnia szóstego
4 kwi 15:56
Janek191:
Albo tak
(2√3)6 =[ ( 2√3)2]3 =( 4*3)3 = 123
więc
2√3 = 6√ 123
4 kwi 16:06
5-latek: Umiesz to zrobić ?
4 kwi 16:07
marcel: tak tak , nie wiedziałem jak zabrać się do tego
4 kwi 16:28