matematykaszkolna.pl
wart.najwększa funkcji maturzystka: jak mam wzór funkcji f(x) i w poleceniu jest napisane aby znaleźć wartość największą tej funkcji to jak się do tego zabrać?
4 kwi 14:58
5-latek: rysunekJestes już duza dziewczynka i powinnas wiedzieć jak się do tego zabrać emotka Masz np. y=2x−5 jaka jest jej najwieksza wartość .
4 kwi 15:01
5-latek: No to jaka jest ta wartość tej funkcji ? A jaka jest np. najwieksza wartość tej funkcji w przedziale x∊<−100, 250> ?
4 kwi 15:09
maturzystka: no 250,czyli po prostu mam ją rozwiązać najpierw a później to ogarnąć?
4 kwi 15:25
5-latek: No emotka podstaw do wzoru funkcji za x=−100 i potem za x= 250 i wybierz wieksza wartość
4 kwi 15:28
5-latek: Poza tym nie napisalas ile wynosi najwieksza wartość tej funkcji w ogole (a nie na określonym przedziale ) jak jest dziedzina tej funkcji ? wiec jak jest najwieksza wartość tej funkcji
4 kwi 15:32
maturzystka: ale po co mi podstawiać takie coś jak wzór mojej funkcji wygląda następująco?
 2 
:

2x2−4x+3 
4 kwi 15:34
maturzystka: po prostu znaleźć wartość największą tej funkcji
4 kwi 15:35
Ajtek: W liczniku masz stałą, zatem największa wartość będzie dla najmniejszego mianownika. Szukasz współrzędnej x wierzchołka funkcji pod pierwiastkiem. Na wstępie wyznacz dziedzinę tej funkcji. Cześć 5−latek emotka.
4 kwi 15:37
5-latek: rysunekTo jest wykres tej funkcji . masz ułamek wiec kiedy jego wartość będzie najwiksza ? jeśli mianownik będzie najwiekszsy czy najmiejszy .
4 kwi 15:46
5-latek: Witaj Ajtekemotka Zdrowych wesołych i pogodnych Swiat Wielkanocnych dla Ciebie i twojej rodziny emotka
4 kwi 15:48
Ajtek: Dziękuję "małolatku" i wzajemnie emotka.
4 kwi 15:50