...
anna: Oblicz granice
X→4
4 kwi 14:54
4 kwi 14:56
anna: Nadal nie wychodzi
4 kwi 15:09
Janek191:
| | (√x)2 − 22 | | ( √x − 2)*(√x + 2) | |
f(x) = |
| = |
| = √x + 2 |
| | √x − 2 | | √x + 2 | |
więc
lim f(x) =
√4 + 2 = 4
x→4
4 kwi 15:15
Benny: jak nie wychodzi...
| (x−4)(√x+2) | | (x−4)(√x+2) | |
| = |
| =√x+2=√4+2=2+2=4 |
| (√x−2)(√x+2) | | x−4 | |
4 kwi 15:15
Janek191:
Tam w mianowniku powinno być
√x − 2
4 kwi 15:16
anna: Dzieki. Faktycznie
4 kwi 15:17
Janek191:
@ Benny
Tak nie można pisać !
Brakuje lim
4 kwi 15:18
Janek191:

Powinno być na rysunku tak :
bo x ≠ 4
4 kwi 15:21
Benny: @ Janek191
Wiem, że nie można tak pisać, ale chodziło mi tylko o skracanie
4 kwi 16:08