liceum trygonometria 2
Ola: Kompletnie nei rozumiem tego zadania mógł by mi je ktos krok po kroku wytłumaczyc
Podstawy trapezu maja długości 4 i 8 .Kąty jakie tworząramiona z dłuższą podstawą mają miary 60
i 45.Oblicz obwód trapezu. Wychodzi mi ciagle zly wynik moze ktos pomoc
4 kwi 14:50
Janek191:
To łatwizna
4 kwi 14:51
Ola: nwynik wychodzi mi 14+6pierwiastkow z 2 + 6pierwiastkow z 3, a powinno byc 8+6pierw z 3+9 pierw
z 2− 3 pierw z 6
4 kwi 14:54
Janek191:

y = h
oraz
U{h}[x} = tg 60
o =
√3
zatem
x + 4 + y = 8
| | 1 | | 1 +√3 | |
h = 4*( |
| + 1) = 4*( |
| |
| | √3 | | √3 | |
4 kwi 14:59
Janek191:
| | h | | 1 +√3 | |
d = |
| = 8* |
| |
| | sin 60o | | 3 | |
4 kwi 15:05