Na loterię przygotowano k losów wygrywających i n losów przegrywających. Pierwsz
Plumek: Na loterię przygotowano k losów wygrywających i n losów przegrywających. Pierwsza osoba kupiła
jeden los, a następnie druga osoba kupiła również jeden los. Wykaż, że prawdopodobieństwo
wygrania dla obu osób jest takie samo.
4 kwi 14:41
Plumek:
prawdopodobieństwo wygrania dla pierwszej osoby:
prawdopodobieństwo wygrania dla drugiej osoby (stosuję wzór na prawdopodobieństwo całkowite):
| k | | k−1 | | n | | k | |
| ⋅ |
| + |
| ⋅ |
| |
| n+k | | n+k−1 | | n+k | | n+k−1 | |
no i teraz należy się przekonać, że
| k | | k | | k−1 | | n | | k | |
| = |
| ⋅ |
| + |
| ⋅ |
| |
| n+k | | n+k | | n+k−1 | | n+k | | n+k−1 | |
a to już czysta algebra

(wyłącz przed nawias wspólny czynnik)
ściągnięte z forum.zadania.info/viewtopic.php?f=23&t=70270
4 kwi 15:05