Dane jest równanie (x-2)(x^2-2)=(x-2)m. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parame
Plumek: Dane jest równanie (x−2)(x2−x)=(x−2)m. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla
których równanie ma trzy pierwiastki. hmmm
4 kwi 13:51
Ajtek:
(x−2)(x2−x)−(x−2)m=0
(x−2)(x2−x−m)=0
Jednym z pierwiastków jest 2. W drugim nawiasie masz równanie kwadratowe. Mają być 3
pierwiastki, zatem Δ>0.
4 kwi 13:55
Janek191:
( x − 2)*( x2 − 2 − m) = 0
x1 = 2
oraz
x2 − 2 − m = 0
x2 = m + 2
x2 = −√ m+ 2 x3 = √m + 2 , więc m > − 2
Odp. m > − 2
==========
4 kwi 13:57
Plumek: wybacz Ajtek, nie wiem jak doszedłeś do tej postaci?
4 kwi 13:58
Janek191:
Pomylił się, bo tam nie ma x
4 kwi 14:00
Janek191:
Ja przepisałem równanie z I wiersza, a On pewnie z drugiego
4 kwi 14:02
Plumek: łoops, to przepraszam za zamęt
4 kwi 14:04