Równania wyższych stopni - Prawda/Fałsz
Spirit: Siemacie.
"Oceń prawdziwość każdego zdania:
I. Dokładnie trzy pierwiastki równania (x2 − 8)(x − 4) = (x − 4) są liczbami całkowitymi.
II. Dokładnie trzy pierwiastki równania (x − 8)(x2 − 4) = (x2 − 4) są liczbami całkowitymi.
III. Dokładnie trzy pierwiastki równania (x − 4)(x2 − 8) = (x2 − 8) są liczbami całkowitymi."
Będę wdzięczny za uzasadnienie, naprawdę.
S/
4 kwi 13:22
Ajtek:
I. (x2−8)(x−4)=(x−4)
(x2−8)(x−4)−(x−4)=0
(x−4)(x2−8−1)=0
(x−4)(x2−9)=0
(x−4)(x−3)(x+3)=0
Wnioski, pozostałe analogicznie.
4 kwi 13:34
Spirit: Uprzejmie dziękuję.
4 kwi 13:41
Ajtek:
Nie ma za co

.
4 kwi 13:41