wyznacz wartość parametru
Wera: Wyznacz wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji: f(x)=√(1−k2)x2+(k−1)x+1 jest
zbiór liczb rzeczywistych.
4 kwi 13:13
J: 1 − k2 > 0 i delta nieujema
4 kwi 13:21
ICSP: za mało
4 kwi 13:25
J:
Oczywiscie delta < 0
k = 1 tez dopuszczalne
4 kwi 13:34
J: Nie moj dzien delta moze tez byc zerem
4 kwi 13:38
ICSP: Czyli podsumowując :
1
o a = b = 0 i c ≥ 0
2
o a > 0 i Δ ≤ 0
alternatywa rozwiązań przypadków 1
o i 2
o daje ostateczny wynik
4 kwi 13:40
J:
4 kwi 13:41