Kombinatoryka
BiriBiri: Na ile sposób z talii 52 kart można wybrać 15 kart tak, aby wśród nich była przynajmniej jedna
czerwona karta?
Proszę aby ktoś krok po kroku mi pokazał tutaj jak to rozwiązać te zadanie.
Z góry dziękuje
4 kwi 13:08
Ajtek:
| | | |
Wszystkich możliwych sposobów wybrania 15 kart z 52 jest: | =... |
| | |
I teraz: skoro ma być przynajmniej jedna czerwona, to ja bym policzył, na ile sposobów mogę
| | | |
wybrać tylko 15 kart czarnych. Kart czarnych jest 26, zatem | =... |
| | |
I teraz odejmujemy od 15 wylosowanych kart z 52 możliwe tylko czarne 15 kart.
4 kwi 13:14
J:
Najprosciej policzyc P(A') − wylosowano same czarne
4 kwi 13:18
BiriBiri: | | | |
− | i wynik tego działania ma być odpowiedzią ? |
| | |
Okay to rozumiem, że musimy wylosować 15. Ale czemu liczymy te czarne? Co z pozostałymi
czerwonymi?
Pierwszą moją myślą było że na 15 miejscach jedno musi być czerwone czyli 26 możliwości
| | | |
26 * | bo losujemy 14 kart z 51. Moje rozumowanie jest złe? |
| | |
4 kwi 13:22
Ajtek:
Masz w treści, przynajmniej jedna czerwona. Czyli może być jedna, dwie, trzy..... i piętnaście
czerwonych też.
4 kwi 13:23
J: P(A) = 1 − P(A')
4 kwi 13:24
Ajtek:
J, tutaj nie chodzi o prawdopodobieństwo

.
4 kwi 13:36
J: faktycznie
4 kwi 13:40