matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Bartu:
Pochodna z funkcji f(x)= x
2
+ 2ax to 2x+2a czy 2x+2?
4 kwi 13:06
Ajtek:
Pierwsza wersja.
4 kwi 13:08
AS:
Na podstawie obliczania pochodnej iloczynu mamy (2*a*x)' = (2*a)'*x + (2*a)*x' = 0*x + 2*a*1 = 2*a
4 kwi 13:32