równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta
maja: Dane są wierzchołki trójkąta
A=(2,−1)
B =(4,2)
C=(5,1). Wyznacz pole trójkąta ABC i równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta
poprowadzona z wierzchołka A.
4 kwi 12:57
Ajtek:
Znajdź współczynnik kierunkowy prostej BC. Znajdź równanie prostej prostopadłej do BC,
przechodzącej przez punkt A (równanie prostej zawierające wysokość poprowadzoną z punktu A).
Oblicz długość odcinka BC (podstawa trójkąta). Oblicz odległość punktu A od prostej BC
(wysokość trójkąta). Masz wszystko, policz pole.
4 kwi 13:07