matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Prezesik:
1
Dana jest funkcja f(x) = (
)
x
−1. Oblicz g(5), jeśli
2
g(x) = 4f(−x−2)+3 jak będzie teraz wyglądało f(−x−2) ?
1
tak? f(−(
)
x
− 2)
2
4 kwi 12:55
n:
1
1
g(x) = 4*[(
)
−x−2
−1]+3 = (
)
−x−4
−1
2
2
1
g(5) = (
)
−5−4
−1=2
9
−1=511
2
1
f(−x−2)=(
)
−x−2
−1
2
4 kwi 13:52
Prezesik:
dzieki
4 kwi 16:04