pomoze ktos ?
kleocat: W trójkącie ABC punkt M jest środkiem odcinka BC. Długość odcinka AB jest równa 4 długość boki
AC jest równa 8 i długość odcinka AM wynosi 3. Oblicz długość boki BC tego trójkąta.
4 kwi 12:50
Janek191:
Czy aby dobrze przepisano treść zadania ? Raczej nie !
4 kwi 14:43
kleocat: Dobrze jest
4 kwi 22:12
kleocat: up
7 kwi 15:42
irena_1:

3
2=4
2+a
2−2*4a cosα
8a cosα=a
2+7
8
2=4
2+(2a)
2−2*4*2a cosα
16a cosα=4a
2−48
8a cosα=2a
2−24
2a
2−24=a
2+7
a
2=31
a=
√31
|BC|=2
√31
7 kwi 16:02