Janek191:

y = x
2
y = a x + b
−−−−−−−−−−
x
2 = a x + b
x
2 − a x − b = 0
Δ = a
2 − 4*1*(−b) = a
2 + 4 b = 0 ⇒ 4 b = − a
2 ⇒ b = − 0,25 a
2
y = a x − 0,25 a
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) y = 0
0 = a x − 0,25 a
2
a x = 0,25 a
2
x = 0,25 a
−−−−−−−−−−−−−−−−
A = ( 0,25 a , 0)
==============
2) y = 4
4 = a x − 0,25 a
2
a x = 4 + 0,25 a
2
==================
Pole trapezu:
| 4 | | 4 | | 8 | |
P = 0,5*( |
| + 0,25 a + 0,25 a)*4 = 2*( |
| + 0,5 a) = |
| + a |
| a | | a | | a | |
P(a) = U{8}[a} + a
| 8 | |
P' (a) = − |
| + 1 = 0 ⇔ a = 2√2 |
| a2 | |
P''(a) = U{16}[a
3}
więc
| 16 | |
P ''( 2√2) = |
| = U{1}[√2} = U[√2}{2} > 0 |
| 16√2 | |
Funkcja P osiąga minimum dla a = 2
√2
Prosta styczna ma postać
y = 2
√2 x + b
1 i przechodzi przez punkt
A = ( 0,25 a , 0) = 0,5
√2 , 0)
0 = 2
√2*0,5
√2 + b
1
0 = 2 +b
1
b
1 = − 2
y = 2
√2 x − 2
x
2 = 2
√2 x − 2
x
2 − 2
√2 x + 2 = 0
Δ = 0
y
o = 2
√2*
√2 − 2 = 2
S = ( x
o , y
o) = (
√2, 2)
====================