matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
tyu:
Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu a
n
określonego wzorem rekurencyjnym: a
1
=
√
5
1
a
n+1
=a
n
−
n(n+1)
Proszę o podpowiedź/ pomoc w tym zadaniu
1
wychodzi mi, że r= −
n(n+1)
1
a
n
= a
1
+ (n−1)r = a
1
+ (n−1)*(−
)
n(n+1)
n−1
=
√
5
− (
)
n(n+1)
n−1
wynik prawidłowy to a
n
=
√
5
−
n
4 kwi 12:30
Mila:
Dlaczego liczysz jak ciąg arymetyczny skoro różnica nie jest stałą? a
1
=
√
5
1
1
a
2
=
√
5
−
=
√
5
−
1*2
2
1
1
2
a
3
=
√
5
−
−
=
√
5
−
2
2*3
3
2
1
3
a
4
=
√
5
−
−
=
√
5
−
3
3*4
4
================== zauważ regułę,
n−1
a
n
=
√
5
−
n
4 kwi 21:36