Proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania.
Filip: Dana jest parabola o równaniu y=x2+bx+c.Prosta o równaniu 5x−y+1=0 jest styczna w punkcie A, a
prosta o równaniu x+y+8=0 jest do niej styczna w punkcie B. Oblicz pole trójkąta ABC, w którym
punkt c jest wierzchołkiem paraboli.
4 kwi 09:49
Filip: Czy ktoś będzie w stanie pomóc z rozwiązanie tego zadania ?
4 kwi 19:27
Qulka: wstaw proste do paraboli zamiast y i policz deltę=0 będziesz miał 2 równania z b i c i
wyliczysz b i c
4 kwi 19:37
Qulka:

A(0,1)
B(−3,−5)
C(−2,5 ; −5,25)
4 kwi 19:50