Oblicz Pole całkowite oraz objętość ostrosłu
help me, plis: Oblicz Pole całkowite oraz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego wysokość jest
równa 8cm a krawędź boczna 10,
proszę o pomoc . , kurcze nie chce mi wyjść wynik
4 kwi 09:45
help me, plis: wyszło mi V=192
PC= 3
√164 ale pewnie źle

eh −,−
4 kwi 10:03
dero2005:
V = 576
Pc = 72 + 24√41
4 kwi 10:44
help me, plis: ale jak to zrobiłeś?
4 kwi 10:51
dero2005:
d = 12
V = a
2*H = 576
h
s =
√(a2)2 + 82 =
√82
P
c = a
2 + 2a*h
s = 72 + 24
√41
Oznaczenia:
a − krawędź podstawy
d − przekątna podstawy
H − wysokość = 8
l − krawędź boczna = 10
h
s − wysokość ściany bocznej
4 kwi 11:09
help me, plis: dzięki wielkie ,ale objętość,źle chyba zrobileś bo wzór V=1/3 *Pp*H
4 kwi 11:13
help me, plis: bo to jest ostrosłup i wyjdzie chyba w tedy tak jak mi 192

,ale moge się mylić
4 kwi 11:13
help me, plis: ale nie wiem , ja tak nie za bardzo umiem matme i dzięki wielkie,wielkie za wszelką pomoc
4 kwi 11:15
dero2005:
Masz rację, zapomniałem podzielić przez 3
4 kwi 11:16
help me, plis: to nic, a PC jakie wyjdzie : )? bo właśnie nw czy ja to dobrze zrobiłam ,
ale dzięki wielkie i tak =)
4 kwi 11:25
dero2005:
Pokaż swoje obliczenia
4 kwi 11:57
help me, plis: Pc mi wyszło tak bo robiłam od nowa PC= a*h/2 *3+Pp= 6{2} * √82/2 *3*72=9 pod
pierwiastkiem{164} + 72
4 kwi 12:31
dero2005:
Masz dobrze
P
c = 9
√164 + 72 = 18
√41 + 72
Moje wzory są dobre ale wyniki niekoniecznie
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
4 kwi 12:50
help me, plis: a jednak źle ,ale już wiem jak bo ja dałam *3 a tam są 4 ściany hehe

Wesołych dziękuje!
4 kwi 13:24