Prawdopodo
Cara: Rzucamy trzema sześciennymi symetrycznymi kostkami do gry.
Ile jest wszystkich możliwych wyników, w których iloczyn wyrzuconych oczek
jest liczbą większą od 10?
4 kwi 00:20
Kacper: Łatwiej zrobić przez zdarzenie przeciwne
4 kwi 09:17
Cara: zapewne, ale nwm jaką metodą to policzyć...
4 kwi 22:59
Mila:
|Ω|6
3
A−iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą większą od 10?
A'−iloczyn wyrzuconych oczek
jest liczbą mniejszą od 10 lub równą 10
Wypisz jakie są możliwe iloczyny mniejsze od 10.
1=1*1*1 jedna możliwość
| | 3! | |
2=2*1*1 |
| =3 możliwości |
| | 2! | |
3=3*1*1 3 możliwości
4=4*1*1 3 możliwości
lub 4=2*1*2 3 możliwości
5=5*1*1 3 możliwości
6=6*1*1 3 możliwości
lub 6=1*2*3 3!=6 możliwości
7 0 możliwości
8=..
9=...
10=1*2*5 3!=6 możliwości dokończ
4 kwi 23:37
Cara: wyszło mi 180 możliwych wyników

dzięki
10 kwi 23:13