jw.
gość: Czemu przy liczeniu tego wielomianu z delty wychodzi inny wynik, niż poprzez rozłożenie na
nawiasy?
9−x2+10x−25=0
Z delty x1 i x2 wynosi 2 i 8, czyli jak podstawię do postaci iloczynowej, to otrzymam
(x−2)(x−8), a w odpowiedziach jest wynik (8−x)(x−2).
3 kwi 23:16
52: w równaniu kwadratowym a=−1, a ty tego przy postaci iloczynowej nie uwzględniłeś
a(x−x1)(x−x2)
3 kwi 23:19
Krystek: i to też x=8 lub x=2 A Ty wcześniej pomnozyłeś przez −1
3 kwi 23:19
gość: czyli przez −1 mnożę dwa nawiasy, czy tylko pierwszy?
3 kwi 23:19
52: Albo pierwszy albo drugi decyzja należy do ciebie, ale aby uzyskać odpowiedź jak w książce to
pierwszy
3 kwi 23:20
gość: Ok, dzięki za pomoc.
3 kwi 23:21
Krystek: Oj , oj przemienność mnożenia
3 kwi 23:21