Założenia, funkcja kwadratowa
Zabay: 4.Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania x2−mx+2=0 należą do przedziału <0,3>?
Założenia z lekcji:
(1) Δ≥0
(2) f(0)≥0
(3) f(3)≥0
(4) 0≤x1+x2≤6
Dlaczego f(0) i f(3)≥0? Zupełnie nie rozumiem tego warunku.
Czy przy założeniu (4) nie mogłaby się zdarzyć sytuacja, kiedy x1=1, x2=5? Wtedy warunek jest
spełniony ale niezgodny z treścią zadania.
2 klasa liceum.
Z góry bardzo dziękuję!
3 kwi 23:01
Krystek: Popatrz na wykres m zerowe muszą być w tym przedziale a gałęzie są skierowane ku górze
| | x1+x2 | |
a4) warunek to wierzchołek paraboli p= |
| i musi być zawarty miedzy 0 i3 |
| | 2 | |
3 kwi 23:15
Zabay: Hmm czegoś mi dalej brakuje. Wierzchołek paraboli nie musi być w xw=1,5, prawda? Więc czy ta
opcja 1 i 5 jest którymś warunkiem wykluczona?
3 kwi 23:55