proste i okęgi
Szyszuń: Znajdź współrzędne punktów wspólnych prostej i okręgu:
a) y=−2x+3, x
2+y
2=4
| | 24 | |
b) x−2y−2=0, x2+(y−1)2= |
| |
| | 5 | |
c) y=−2x+3, (x+3)
2+y
2=4
d) 3x−y+1=0, (x−3)
2+y
2=10
Pomoże mi ktoś zrobić te przykłady i wytłumaczyć

z góry dziękuje
30 lis 20:31
BiebrzaFun : a)podstawiasz i rozw. r−nie kwadratowe ,
x2+(−2x+3)2=4
poźniej x1 ,x2 podstawiasz do r−nia prostej i wyliczasz y.
Pkty (x1;y1),(x2;y2) to punkty wspólne prostej i okręgu
30 lis 20:42
Szyszuń: nie bardzo wiem jak zrobić przykład c i b
czy mógłby ktoś je rozwiązać
2 gru 20:39