Geometria
Damian: W trókjącie o dwoch bokach dlugosci a i b suma wysokosci poprowadzonych do tych bokow jest
rowna wysokosci poprowadzonej do trzeciego z bokow trojkata. Wyznacz dlugosc trzeciego boku
trojkata w zaleznosci od dlugosci bokow a i b
3 kwi 21:42
Eta:
a,b,c −−− dł.boków trójkąta
h
a+h
b=h
c
2P=a*h
a i 2P=b*h
b i 2P=c*h
c , P−−pole trójkąta ABC
| | 2P | | 2P | | 2P | |
ha= |
| i hb= |
| i hc= |
| |
| | a | | b | | c | |
to:
| | 2P | | 2P | | 2P | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| /:2P ⇒ |
| + |
| = |
| |
| | a | | b | | c | | a | | b | | c | |
| | ab | |
c= |
| −−− połowa średniej harmonicznej długości boków a i b |
| | a+b | |
3 kwi 23:46