parabole
Józef: Jak wyznaczyć współrzędne ogniska dowolnej paraboli?
3 kwi 21:40
Józef: ?
3 kwi 22:23
Józef:
4 kwi 10:39
5-latek: A co to jest ognisko paraboli ?
4 kwi 11:10
Józef: miejsce w ktorym przecinaja sie wszystkie ronolegle biegnace linie
4 kwi 12:08
Józef:
4 kwi 12:42
Józef: ktos cos jakis wzor?
4 kwi 12:42
AS: Dla paraboli o równaniu y2 = 2*p*x ognisko
określa punkt F(p/2,0).
W przypadku paraboli przesuniętej o wektor [a,b]
wprowadzić nowy układ współrzędnych o początku (a,b)
i wykorzystać poprzedni wzór.
4 kwi 13:30
Józef: po co to p w 2*p*x
4 kwi 13:41
Józef: moze jakis przykład?
4 kwi 13:46
AS: Bo takie jest równanie wierzchołkowe paraboli.
4 kwi 13:46
AS: Przykłady
y2 = 16*x , 2p = 16 , F(4,0)
(y − 1)2 = 3*(x + 4) + 2
Parabola przesunięta o wierzchołku W(−4,1)
4 kwi 13:50
Józef: a na rysunku?
4 kwi 14:35
5-latek: Z jakiej książki korzystasz do nauki na studiach ?
4 kwi 14:43
Józef: jestem w liceum
4 kwi 16:42
Metis: Nie miałem do tej w liceum pojęcia ogniska paraboli .
4 kwi 16:50
Józef: no niema ale ja po prostu szukam ciekawostek
4 kwi 16:59