Matematyka
52: Witajcie

Mam nadzieję że ktoś pomoże

Oto zadanie:
Wyznaczyć równania różniczkowe liniowe jednorodne o stałych współczynnikach postaci
y''+py'+qy=0, jeżeli podane funkcje wchodzą w skład ich układów fundamentalnych:
Nr1. cos2t
w(λ)=λ
2+1
y''+y=0
Nr.2 te
−t
w(λ)=λ
2+2λ+1
y''+2y'+y=0
Nr.3 e
2t,e
αt
w(λ)=λ
2−(2+α)λ+2αλ
y''−(2+α)y'+2αy=0
Nr.4 e
−tsint
w(λ)=λ
2+2λ+3
y''+2y'+3y=0
Nr.5 t
w(λ)=λ
2
y''=0
Nie wiem czy to dobrze zrobiłem, bo jakoś tego nie zbyt rozumiem
3 kwi 20:53
52: Poprawka co do Nr.1
w(λ)=λ2+4
y''+4y=0
Lecz dalej nie wiem ...
3 kwi 21:12
52: Godzio poratujesz ?
3 kwi 21:31
Godzio:
Są na to gotowe wzory, nie miałeś ich?
3 kwi 21:37
52: Gotowe wzory ? Spojrzę w notatki jeszcze raz, ale nie przypominam sobie
3 kwi 21:38
3 kwi 21:38
52: Ok, już patrzę

a w notatkach nie mam
3 kwi 21:41
52: Ok dzięki
3 kwi 21:44
Godzio:
3 kwi 21:46