aa
Hugo: 7. Spośród 20 zadań student potrafi zrobić 12. Na sprawdzianie będzie 4 zadania.
a. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród nich student znajdzie 0, 1, 2, 3, 4 zadania,
które potrafi rozwiązać.
b. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Student zaliczy cały sprawdzian rozwiązując nie
mniej niż 50 % podanych zadań
http://scr.hu/2pdc/27f4o
3 kwi 19:59
Hugo: 20 zadan
12 umie
4 będą na spr
a)
prawopodobieństo że 0 sie znajdzie więc Ω = z reguły mnozenia
i na każdym z tych
miejsc moze być odpowiednio
20
19
18
17
i to się mnoży czyli Ω = 20*19*18*17
dobrze

?
co do tego że sie zero trafi których umie rozwiązać
C
48 (4wybory z 8 ktorych nie umie)
3 kwi 20:04
Hugo: kolejność chyba nie ma znaczenia

?
3 kwi 20:04
Hugo: | | 5*6*7*8 | | 5*6*7*8 | |
wiec teoretycznie P(A) = |
| / (20*19*18*17) = |
| |
| | 24 | | 24*20*19*18*17 | |
3 kwi 20:07
Hugo: :(( czy dobrze?
3 kwi 20:07
Mila:
| | | | 17*18*19*20 | |
|Ω|= | = |
| =15*17*19=4845 |
| | | 2*3*4 | |
12 − liczba zadań, które student umie rozwiązać
20−12=8 −liczba zadań, których student nie umie rozwiązać
a)
A
0− student nie rozwiąże ani jednego zadania
| | | | 8! | | 4!*5*6*7*8 | |
|A0|= | = |
| = |
| =70 |
| | | 4!*4! | | 4!*2*3*4 | |
P(A
))=U{70}{
A
1− student rozwiąże jedno zadanie
| | | | | | 1 | |
|A1|= | * | =12* |
| *8*7*6=12*56 |
| | | | 6 | |
| | 12*56 | | 4*56 | |
P(A1)= |
| = |
| =.. |
| | 15*17*19 | | 5*17*19 | |
A
2− student rozwiąże 2 zadania
| | 66*28 | | 22*28 | |
P(A2)= |
| = |
| =. |
| | 15*17*19 | | 5*17*19 | |
Licz dalej sam
3 kwi 20:24
3 kwi 20:26
Hugo: czyli dla omegi dalas kombinacje : > czasem ciezko rozroznic czy kolejnosc ma znaczenie : /
3 kwi 20:31
Hugo: Omega jest wciąż ta sama więc będę obliczać same A
x
| | | | 9*10*11*12 | |
P(A4) = | = |
| = 9*5*11 = 45*11 = 495 |
| | | 24 | |
dobrze?
3 kwi 20:36
Mila:
W porządku 20:36
W tym zadaniu:
Gdybyś liczył konsekwentnie w Ω i A wariacje bez powtórzeń to też byłoby dobrze.
Przykład:
|Ω|=20*19*18*17
|A
0|=8*7*6*5
| | 8*7*6*5 | |
P(A0)= |
| = upraszczam ( iloczyny można, Hugo pamięta?) |
| | 20*19*18*17 | |
3 kwi 20:54
Hugo: 
rozumiem,, dziękuje za inicjatywe
3 kwi 21:02
Mila:
50% z 4=2
b) B− rozwiąże 2 zadania lub rozwiąże 3 zadania lub rozwiąże 4 zadania.
3 kwi 21:09
Hugo: a od ilu zalicza? od 50 %

?
ale nie rozumiem , losują mu 4 pytania, on połowy nie robi a zeby zaliczyc to trzeba mieć
połowe więc 2 musi zrobic
3 kwi 21:30
Hugo: aj źle myśle
3 kwi 21:31
Hugo: czyli będzie
B = C
212 * C
28 + C
312 * C
18 + C
48
3 kwi 21:33
Mila:
Hugo to będzie inaczej, to jest bardziej złożone.
3 kwi 21:59
3 kwi 22:06
Hugo: jutro cały dzień etrapez
http://scr.hu/2pdc/2x6cy
niedziela to rodzina

pon − algorytmy
wt − 50% algorytmy 50% unix
śr − analiza całki
czw − algorytmy
pt − projekt na systemy TCP IP
sob + niedziela − fizyka & dyskretna

trzymajcie kciuki bo bedzie ciezko
3 kwi 22:30
Mila:
A masz jakiś podręcznik?
3 kwi 22:39
Braun:
Hugo to jest forum matematyczne a nie blog z Twoimi własnymi przeżyciami, już Ci ktoś napisał:
"Załóż sobie bloga i tam to wypisuj" .
3 kwi 22:44
Hugo: Jakis w pdf cos znalazlem ale etrapez jest generalnie swietny : ))
3 kwi 23:02
Hugo: @Braun: dlaczego sie nie mozesz cieszyc ze Hugo sie stara?
3 kwi 23:14
...: jak zauwazyles − nikt nie pisze takich rzeczy, a to tylko po to, by trzymac sie tematu −
matematyka. Jakby kazdy tak spamowal to by te forum dawno padlo, dlatego prosze cie − nie
zaczynaj kleski...
3 kwi 23:16