matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Danek:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
√
2
kątem α, którego tangens jest równy
Wiedząc że krawędź postawy ostrosłupa ma długość
2
10 cm, oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
3 kwi 19:45
dero2005:
H
√
2
= tgα =
2
3
h
p
2
a = 10 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
√
3
h
p
=
= 5
√
3
2
5
H =
√
6
3
h
s
=
√
H
2
+ (
1
3
h
p
)
2
= 5
a
2
√
3
H
V =
=
12
a
2
√
3
3
P
c
=
+
a*h
s
=
4
2
3 kwi 20:13