+
Mesje: Jaką resztę otrzymamy dzieląc wielomian W(x)=−3x4+2x3+8x2 przez Q(x)=3x2−2x+1. Pomocy?
3 kwi 16:58
===:
W(x)=−x
2(3x
2−2x−8) − i wszystko widać −
3 kwi 17:03
Mesje: no właśnie średnio

mogę o wytłumaczenie? Da się to też wykonać np dzieląc pisemnie?
3 kwi 17:08
===:
też da się ...ale będzie to trochę "przez Poznań" −
3 kwi 17:16
===:
−x2
(−3x4+2x3+8x2):(3x2−2x+1)
3x4−2x3+x2
9x2
3 kwi 17:22
===:
zapętliłem się niestety−
3 kwi 17:23
===:
−x2+3
(−3x4+2x3+8x2):(3x2−2x+1)
3x4−2x3+x2
9x2
−9x2+6x−3
6x−3
3 kwi 17:34
Mesje: Dziękuję
3 kwi 17:40