Prawdopodobieństwo again!...
Tripper: Spośrod cyfr 1, 2, 3, 4, 5 i 6 losujemy kolejno trzy cyfry, które zapisane w kolejności
losowania tworzą liczbę trzycyfrową. Kiedy prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie to liczba
większa od 430, jest większe: w przypadku losowania ze zwracaniem czy losowania bez zwracania?
3 kwi 16:47
Eta:
1/ losowanie ze zwracaniem
|Ω|=6*6*6
A: liczba > 430 to zaczyna się na {5 lub 6}
2*6*6=72
i zaczyna się 4 i druga >3 z {4,5,6} i trzecia dowolna z {1,2,3,4,5,6}
1*3*6=18
i zostają takie : 431,432,433,434,435,436 czyli 6 takich liczb
|A|=72+18+6= .....
P(A)=.....
2/ bez zwracania
|Ω|=6*5*4
|A| = 2*5*4=40 i 1*2*4=8 i zostają 4 liczby (431, 432,435,436)
|A|=52
P(A)=....
i porównaj te prawdopodobieństwa ........... otrzymasz odpowiedź
3 kwi 17:10