Pierwszy krok
Hipokamp: Mam pytanie, czy w tym zadaniu mogę przyjąć podaną prostą boku jako prostą dowolnego boku, czy
muszę jakoś sprawdzić, który bok zawiera prosta?
Znajdź wierzchołki równoległoboku, którego bok zawiera się w prostej o równaniu y=14 x +
12 a przekątne zawarte są w prostych o równaniach y=−x+8 i y=23 x − 13.
3 kwi 16:20
Janek191:

rozwiąż układy równań:
1 z 2
1 z 3
Otrzymamy dwa wierzchołki
oraz 2 z 3 − otrzymamy środek równoległoboku
3 kwi 16:30
Janek191:
A potem już z górki
3 kwi 16:31
Hipokamp: No właśnie potrzebowałam takiego potwierdzenia, czy ten tok myślenia może być. Dziękuję
3 kwi 16:36