Jednokładność
Wera: Wyznacz współrzędne punktu S(p,q), który jest obrazem początku układu współrzędnych w
jednokładności o środku P(2,1) i skali k=−200
3 kwi 16:19
Janek191:
→ →
−200* PO = PO '
O' = ( x , y)
− 200 * [ − 2 , − 1] = [ x − 2, y − 1 ]
[ 400 , 200 ] = [ x − 2 , y − 1]
400 = x − 2 i 200 = y − 1
x = 402 y = 201
O' = ( 402, 201 )
=============
3 kwi 16:37
Wera: dzięki
3 kwi 16:42
pigor: ..., O=(0,0) , k=−200 i P=(2,1],
S=(p,q)=? , to J
Pk(0,0) = (p,q) ⇔
⇔
PS→= k* PO→ ⇔ [p−2,q−1] = −200 [0−2,0−1] ⇔ [p−2,q−1] = −200 [−2,−1] ⇔
⇔ [p−2,q−1] = [400,200] ⇔ p−2=400 i q−1=200 ⇔ (p,q)=
(402, 201)=S . ...
3 kwi 16:42
leo: Janek191 dlaczego w 3. linijce masz [−2,−1] jesli P(2,1) ?
18 kwi 22:45
leo: moglby mi ktos to wytlumaczyc>?
19 kwi 07:12
leo:
19 kwi 16:25