Kombinatoryka
Szymeq: Mam problem z dwoma zadaniami, proszę o pomoc.
1) Oblicz ile jest wszystkich liczb dziewięciocyfrowych, w których zapisie nie występuje 0 i na
dokładnie dwóch miejscach stoją cyfry nieparzyste.
2) Oblicz, ile jest wszystkich liczb pięćdziesięciocyfrowych, których suma cyfr jest równa 6 i
w których zapisie występują tylko cyfry 0,1,2,4.
z góry dziękuję za pomoc
3 kwi 16:16
Qulka: zadanie 1
zadanie 2
4•2+6+12+5=31
24000
20400
20040
20004
42000
40200
40020
40002
41100
41010
41001
40110
40101
40011
14100
14010
14001
11400
11040
11004
10410
10401
10140
10104
10014
10041
21111
12111
11211
11121
11112
3 kwi 20:42
Mila:
2) Liczby są 50−cyfrowe.
3 kwi 21:21
Qulka: no to analogicznie
| | 49! | | 49! | | 49! | | 49! | | 49! | |
49•2+ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = |
| | 47!•2! | | 47! | | 45!•4! | | 45!•3! | | 44!•5! | |
= 98+1176+2352+21876+847506+1906884=2779892
4 kwi 15:46
Qulka: dochodzi na końcu jeszcze 6 jedynek

które się poprzednio nie załapywały
4 kwi 16:00