Wyznacz reszte z dzielenia przez wielomian
Ania: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w(x)= x53 − 8x50 + 5x3 − 10x2 + x +4 przez
wielomian p(x)= x3 − 2x2 − x +2
3 kwi 16:01
panpawel:
p(x)=(x−1)(x+1)(x−2)
dalej już wiesz?
3 kwi 16:06
Ania: Zauwazylem to a potem rozlozylem w(x)= x
50 (x−2)(x
2+2x+4) + (x−1)(5x
2−5x−4) i jak
podstawiam
określone wartości tylko że reszty wychodzą w postaci liczb samych np w(−1)=−7 i nie wiem co
z tym zrobić
3 kwi 16:14
panpawel: Myślę jak to zrobić ładnie, bo zawsze można Hornerem
3 kwi 16:21
panpawel:
albo podziel to pisemnie
3 kwi 16:23
panpawel:
albo lepiej nie
3 kwi 16:25
Ania: Hornerem chyba troche zejdzie xd
3 kwi 16:32
Benny: A jaki jest wynik?
3 kwi 17:26
Ditka:
W(x)=(x+1)(x−1)(x−2)*Q(x)+R(x)
W(−1)=R(−1)=−21
W(1)=R(1)=−7
W(2)=R(2)=6
R(x) stopnia ≤2
R(x)=ax2+bx+c
a−b+c=−21
a+b+c=−7
4a+2b+c=6
i rozwiązać ten uklad
3 kwi 17:38
pigor: ..., Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
w(x)= x53−8x50+5x3−10x2+x+4
przez wielomian
p(x)= x3−2x2−x+2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, widzę to np. tak :
p{x)= x
2(x−2)−1(x−2)=
(x−2)(x−1)(x+1) i w(x)=p(x)q(x)+r(x) takie, że
r(x)=ax2+bx+c=? i z tw. o reszcie z dzielenia w przez dwumian :...
(*)
r(1)=w(1) i r(−1)=w(−1) i r(2)=w(2) ⇔ a+b+c=1−8+5−10+1+4 i
i a−b+c= −1−8−5−10−1+4 i 4a+2b+c= 2
53−2
53+5*2
3−5*2
3+2+4 ⇔
⇔ a+b+c= −7 i a−b+c= −21 i 4a+2b+c=6 ⇔ 2a+2c= −28 i 6a+3c= −36 i a+b+c= −7 ⇔
⇔ a+c= −14 i 2a+c= −12 i b= −7−a−c ⇔
a= 2 i c= −16 i b=7 , zatem z (*)
r(x)= 2x2+7x−16 − szukana
reszta . ...
3 kwi 17:45
Ditka:
wyszło mi a=2, b=7, c=−16 czyli
R(x)=2x2+7x−16
3 kwi 17:46