Dowodzenie
Czajnik: : Wykaż,że jeśli x jest liczbą całkowitą nieparzystą to liczba postaci x6−x4−x2+1 jest
podzielna przez 32.
3 kwi 15:58
Czajnik: do potęgi oczywiście x
3 kwi 15:59
pigor: ..., to może np. tak :
x
6−x
4−x
2+1= x
4(x
2−1)−1(x
2−1)= (x
2−1)(x
4−1)=
= (x
2−1)
2(x
2+1) i niech x=2n−1 ⇒ (x
2−1)
2(x
2+1)= ((2n−1)
2−1)
2((2n−1)
2+1)=
= (((2n−1−1)
2 * (2n−1+1)
2 * ((2n−1)
2+1)= 4(n−1)
2 * 4n
2 * (4n
2−4n+2)=
= 16(n−1)
2 * n
2 * 2(2n
2−2n+1)=
32 (n−1)
2 n
2 (2n
2−2n+1) c.n.w. . ...
3 kwi 16:20