matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Wera:
1
1
Oblicz granicę lim(
+
) przy x→2
−
4x−8
4−x
2
3 kwi 15:46
Janek191:
1
1
x + 2 − 4
f(x) =
−
=
=
4*( x −2)
( x −2)*( x + 2)
4*( x −2)*( x +2)
1
=
4*( x + 2)
więc
1
1
lim f(x) =
=
4*( 2 + 2)
16
x→2
−
3 kwi 16:09
Wera:
dzięki
3 kwi 16:17
Janek191:
Jasne ?
3 kwi 16:20
Wera:
tak, przepisałam do zeszytu z minusem a nie plusem i nic mi sie nie skracało...
3 kwi 17:23