Trójkąt równoboczny
Nata: Proszę o pomoc: Punkt D (−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A (4,2)
trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie oraz
współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
3 kwi 15:35
Janek191:

Mamy
Prosta AD
y = a x + b
2 = 4a + b
− 1 = − 2 a + b
−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 = 6 a
a = 0,5
b = 2 a − 1 = 0
y = 0,5 x
=========
Prosta prostopadła do pr AD , czyli prosta BC przechodząca przez D
y = − 2 x + b
1
− 1 = −2*(−2) + b
1
− 1 = 4 + b
1
b
1 = − 5
y = − 2 x − 5
=========
oraz
O = ( x, y)
→ →
| | 1 | |
[ x − (−2) , y −(−1) ] = |
| [ 6, 3 ] |
| | 3 | |
[ x + 2 , y + 1] = [ 2 , 1}
więc
x = 0 i y = 0
O = ( 0,0) − środek okręgu opisanego
3 kwi 15:53
Janek191:
r
2 = I OA I
2 = ( 4 −0)
2 + ( 2 −0)
2 = 20
Równanie okręgu
x
2 + y
2 = 20
y = − 2 x − 5 ⇒ y
2 = 4 x
2 + 20 x + 25
−−−−−−−−−
x
2 + 4 x
2 + 20 x + 25 = 20
5 x
2 + 20 x + 5 = 0 / : 5
x
2 + 4 x + 1 = 0
Δ = 16 − 4*1*1 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | − 4 − 2√3 | |
x = |
| = − 2 − √3 lub x = −2 + √3 |
| | 2 | |
więc
y = −2*( −2 −
√3) − 5 = 4 + 2
√3 − 5 = 2
√3 − 1
lub
y = −2*( − 2 +
√3) − 5 = 4 − 2
√3 − 5 = − 2
√3 − 1
B = ( − 2 −
√3 , 2
√3 − 1) C = ( − 2 +
√3, − 2
√3 − 1)
===============================================
3 kwi 16:01
Nata: Dziękuję bardzo!
3 kwi 16:36