Prawdopodobieństwo...
Tripper: Z urny, w której znajdują się trzy kule białe, dwie niebieskie i dwie zielone, wylosowano dwie
kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że są to kule tego samego koloru.
Nigdy nie mogłem ogarnąć prawdopodobieństwa...
3 kwi 15:20
MathGym: narysuj drzewo i bardzo łatwo Ci pójdzie
3 kwi 15:21
Tripper: Wiem, można z drzewem, tylko w tym przypadku dużo wyszłoby "gałęzi". Chciałbym się dowiedzieć
jak obliczyć bez drzewa.
3 kwi 15:22
3 kwi 15:24
Janek191:
3 + 2 + 2 = 7
więc
| | | | 7 ! | | 6*7 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 21 |
| | | 2* 5 ! | | 2 | |
A − zdarzenie losowe −" wylosowane kule są tego samego koloru "
b b ,n n, zz
| | | | | | | |
I A I = | + | + | = 3 + 1 + 1 = 5 |
| | | | |
zatem
============
3 kwi 15:25
MathGym: I losowanie: B = 3/7, N = 2/7, Z = 2/7
II losowanie: B = 2/6, N = 1/6 Z = 1/6
Zatem 3/7*2/6+2/7*1/6+2/7*1/6 i jak dużo "gałęzi"
3 kwi 15:25
Tripper: Dobra, może nie i tak dużo

.
Dzięki wszystkim !
3 kwi 15:28