ciągi
dipsi: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8 lub przez 11 i zapisz ją w
postaci n+900.
I 16,24,32,40,... , 96 n=11
II 11,22,33,44,...99 n=9
SI+SII= 1111
i muszę odjąć te które są podzielne przez 11 i przez 8
czyli 88
1111−88=1023
1023+900=1923 a odpowiedz jest całkiem inna
Proszę o wskazówke
3 kwi 14:36
MathGym: a wynik to nie 123
3 kwi 14:43
dipsi: a co w tym wyrażeniu n+900 jest moim n?
tak wynik 123
3 kwi 14:54
MathGym: Twoje n=123
ok obliczyłeś/aś więc 123 + 900 = 1023
3 kwi 15:17
dipsi: ale właśnie chodzi o to że nie wyszło mi to 123?
co mam źle?
3 kwi 15:42
J:
1023 = 123 + 900 , zatem: 1023 = n + 900 , czyli: n = 123
3 kwi 15:44
dipsi: dobra dzięki wielkie
3 kwi 15:45