aa
Hugo: Na n kartkach wypisane są liczby naturalne od 1 do n:
Obliczyć, P(A), P(B) i P(C) przyjmując, że:
A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu pary liczb, których suma cyfr jest
mniejsza od 5
B oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu pary liczb, których suma cyfr jest
większa od 4
C oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu pary liczb, z których co najmniej
jedna jest większa od 1
3 kwi 14:02
Hugo: a)
1,2
1,3
2,1
3,1

?
3 kwi 14:06
Hugo: b)
P(B) = 1 − P(B') : > bo nie wie jak inaczej zrobic
jezeli mniejszych od 4 to negacją bedzie mniejszych bądź równych 4
czyli to samo co wczesniej B' = A
3 kwi 14:09
Hugo: pomoże ktoś

? chyba robie wszystko źle
3 kwi 14:28
Hugo: .
3 kwi 16:33
Mila:
Z={1,2,3,4,...n}
Dobrze to przepisałeś?
Tam jest suma cyfr?
Czy suma liczb?
3 kwi 18:34
Jacek:
a)
| | 4 | | 2 | |
P(A)= |
| albo P(A)= |
| |
| | n*(n−1) | | | |
b)
P(B)=1−P(B')
B' − suma mniejsza równa niż cztery, czyli to samo co mniejsza niż pięć ( podpunkt a) )
3 kwi 18:50
Jacek: c)
skoro co najmniej jedna jest większa od 1, to od całkowitego prawdopodobieństwa należy odjąć
prawdopodobieństwo tego, że obie są równe 1, ale skoro przyjęliśmy, że jest to losowanie bez
zwracania to, brak możliwości wylosowania dwóch jedynej, czyli P(C)=1
3 kwi 18:55
Mila:
Jacku
(10,100) też pasuje
Dlatego pytam o dokładną treść zadania.
3 kwi 18:57
Jacek: No faktycznie, źle rozwiązałem, jeśli jest wszędzie suma cyfr.
3 kwi 20:03